Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Procedure’

Driving into singapore

“Assalammualaikum”

Rasanya sudah hampir 2 tahun bidang penulisan di alam maya ni ditinggalkan. Blog terdahulu pun terbiar begitu saja disebabkan beberapa masalah yg tidak dapat diselesaikan. Besides I need new fresh look and design. Alhamdulillah hari ini blog berwajah baru… 😉 Actually terlalu banyak kisah2 lama yg terpendam begitu saja. Mana mungkin ia dilupakan. Biarlah.. biarkan ia tetap mekar diingatan ini.. 🙂 ….So lets begin!

Kami sekeluarga which is me, my husband, my sister and my three daughters gerak ke singapore pada 18 Nov yang lalu. Perancangannya selepas menghadiri majlis perkhawinan adik kakak ipar yg terletak di Parit Jawa Johor kami terus ke Singapore. Prosedur untuk masuk ke Singapore tidaklah rumit. Janji ada pasport dan wang yang mencukupi pasti semuanya menjadi. Perjalanan dari Parit Jawa ke Singapore mengambil masa selama 2-3 jam. Disebabkan keadaan Alisya yg masih kelaparan akibat tidak mahu keluar kereta di rumah pengantin so we decided to drive thru ke McD yg terletak di Pekan Nenas. Yes banyak replika nenas yg ada kat sana. Buat masak pecal pun sodap.. bukan replikalah yg masak pecal! but I’m sure banyak org tanam nenas kat sana… mmmm terliur dgn masakan favourite tu…. Our journey will not complete if we don’t have GPS. Yes GPS is very important. Keputusan untuk mulakan perjalanan masuk ke Woodlands pada pukul 3 ptg tidak mengecewakan kerana tak banyak pun kenderaan yg beratur dan menunggu utk masuk ke Singapore waktu tu. Disarankan waktu yg sesuai utk masuk ialah selepas waktu puncak iaitu sekitar pukul 9 pagi dan keatas atau sebelum tamat waktu bekerja iaitu sekitar pukul 3 petang. Itu adalah masa yg terbaik untuk kita elakkan dari kesesakan lalulintas yg teruk. Perkara pertama yang diminta apabila tiba di Imegresen malaysia ialah pasport. Dalam masa sama kami diminta untuk menurunkan cermin kereta bagi tujuan pengesahan penumpang mengikut pasport yg diberi. Kami juga diberi borang putih untuk diisi. Memandangkan ini adalah kali pertama kami memasuki Singapore jadi agak lama juga kami berada di kaunter imegresen tersebut. Nasib baik dapat abang pegawai imegresen yg manis… siap cakap tak pe takpe.. alahaiii… Jangan lupa isi semua maklumat borang! dah dapat abang manis borang dilupakan.. jgn gituu… setiap borang mewakili setiap ahli keluarga yg berada didalam kenderaan. Selepas 15-20 minit kami dikaunter & setelah selesai segala urusan borang kami bergerak ke Block B disebelah kanan yang terletak tidak jauh dari kaunter imegresen td. Tujuannya adalah untuk membeli autopass.

Kad autopass ni berharga S$10. S$6 bagi harga kad dan selebihnya S$4 ialah baki yg terdapat dlm autopass. Perlu diingat autopass sgt penting apabila anda berada diSingapore. Kad ni macam touch n go lah kalau kat tempat kita. Jadi jika tiada autopass anda tidak boleh park kereta dimana-mana parking di S’pore & anda juga tidak akan lepas keluar dari S’pore. Bercerita mengenai autopass kerajaan S’pore kini sedang mengemas kini sistem baru. Jika dahulu top up boleh dilakukan dimana-mana 7Eleven yg terdapat di S’pore tapi tidak sekarang. Autopass hanya boleh ditop up disebahagian 7E sahaja. Kami diberi guide dimana harus kami topup autopass. Dah jd masalah pulak kat kami ni nak mencari kaunter top up. Berpusing mencari sampaikan kami masuk ke sebuah bangunan yg kami sangkakan kaunter topup! Cannot pass through their parking lor! haiyo!!! then we decided to top up autopass later.. yg ni tak risau sebab nak masuk parking apartment tak memerlukan autopass.

Selepas selesai urusan beli autopass kami gerak ke checkpoint terakhir dimana setiap pemandu harus membuka setiap bonet kenderaan. Diorang takut ada yg seludup orang ke rokok ke or whatsoever yg bernama seluduplah. Senang bangat, cuma buka bonet, pegawai imegresen S’pore tgok bonet penuh beg baju and bakul makanan so dipersilakan proceed masuklah…Perlu diingat sekali lagi speed limit diS’pore. Jangan pandu meng’khinzir’ buta kelak merana diri. No wonder kereta S’pore bila masuk Malaysia macam gayat diorang ni bawa! jgn dimarahin saya dengan bahasa begini yaa, apabila sudah terjadi didepan mata perasaan marah mula menguasai diri… Lagi sekali diingat jika anda disaman anda perlu bayar dulu saman sebelum nak balik M’sa.. tak bayar saman duduklah kamu kat bawah jambatan yg ada kat S’pore tu.. kalau tak nak duk bawah jambatan or berkampung dlm kereta ikut je ler undang2 diorang buat tu.. So thats it! cerita bagaimana kami masuk ke kota Singapura..

UPDATE :

1. For Malaysia-registered cars, a Vehicle Entry Permit (VEP) fee of S$20 is required for weekday entry from 2am – 5pm into Singapore. However, each vehicle number is granted 10 free passes/year (as tracked from the vehicle number/ autopass card).
–>Yes, kami pun x bayar VEP fee ni sebab its free for 10 days..

2. Jgn lupa bawa salinan insurans & geran kereta utk tujuan pembelian autopass..

3. Kami cuma top up S$20 di 7Eleven, nasib jmpa 7E yg boleh top up autopass.. top up boleh dibuat depends on logo biru yg terdapat dibelakang kad. Jika ada logo tu di7Eleven maka tiada masalah bg kita nak top up..

4. Before leaving Singapore, you are required to top up your Autopass Card in Singapore with sufficient cash value to pay your VEP fees, toll charges (where applicable) and ERP fees (if applicable) at Woodlands or Tuas Checkpoint.

5. Check out this websites for more clear details…

Advertisements

Read Full Post »

Liv Hambrett

An Australian Writer in (North) Germany

Salt and Serenity

Tales from my kitchen

Gasm Travels

A Photographic Journey

Share With Us @ Clouds N Cups

We Sell Fashion Accessories N Nail Art Decor But There Is Always An Extra CHEERS To Share...Who Says Beauty Is Only Skin Deep?

Salt and Serenity

Tales from my kitchen

Chaos Sweeps Away the World We Know! The Disaster, current events & Catastrophe Blog. Forecasts for 2014 to 2022. Read tomorrows news today! Plus current economic, commodities, stock indices and financial news.

Current economic events and news Financial Astrology, earth changes, disasters, volcanoes, floods, news, miscellaneous, earthquakes, fires, reviews, airplane disasters, shipwrecks, train accidents, tornadows, mine cave-ins, hurricanes, pestilence, blizzards, tzuanmis, explosions, nuclear accidents, riots, pollution droughts, famines, heat & cold waves, stampedes, war and earth pole flips.

InkPaperPen

You can't stop the waves, but you can learn to surf.

A Journey Through My Eyes

A personal WordPress.com site

Soniji

follow excellence, success follows you...

tuttacronaca

un occhio a quello che accade

Traveling Thane Furrows

Sharing Seeds of Benevolence, One Step at a Time.

Sfumature

A topnotch WordPress.com site

In My Back Pocket - Photography

Taking Photography A Next Step

Superkat Wins

Story of my life as a Bean

ATELIER c157

- ART & PHOTOGRAPHY -

Foreverest

Travel & Life

sethsnap

Photographs from my world.

The World according to Dina

Notes on Seeing, Reading & Writing, Living & Loving in The North

toemail

Pictures of toes, pictures of feet, making the world a better place, one foot at a time.

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Dinosaurs, Science, and Design

Illustration, Design, and Motion Graphics

No Ordinary Resort

Inspiring Luxury Travel and Experiences

BikeWar

Road biking eye candy. Vote for your favourite bikes!

LEANNE COLE

Fine Art Photographer ~ Daring to be Different

Without an H

Photography from south-east Asia by Jon Sanwell

Mimo Khair Photography

"art is life, life is art"

thefauxmartha

made from scratch

The Life Styled

Where life and fashion go hand in hand.

Studio Mothers: Life & Art

Meet your creative goals

Blog Serius

A personal WordPress.com site

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.